Îmi place să creez. Cu mâinile, cu gândurile. Cea mai prețioasă creație la care lucrez este propria mea viață și fiecare clipă îmi oferă un strop de inspirație.
Drumul meu este unul care duce spre echilibru și iubire și chiar dacă destinația poate fi departe, călătoria în sine este plină de satisfacții.
Acest blog este o modalitate de a vă invita la întâlnirea cu un colț de natură, la o întoarcere spre locuri îndepărtate și poate uitate, spre atmosfera caldă, vibrantă, simplă după care tânjim de multe ori.
Pentru mine, natura este o inepuizabilă sursă de inspirație și de bucurie. În mijlocul ei îmi aflu liniștea și alături de ea găsesc în fiecare primăvară forța de a renaște. Iar florile…atât de frumoase, suave, desăvârșite și totuși efemere. Arta florilor presate este încercarea de a imortaliza și de a împărtăși tuturor această frumusețe. Am descoperit-o în adolescență și de atunci a devenit o mare pasiune.
Au trecut peste 25 de ani de când am realizat primele mărțișoare cu flori presate, aranjamente florale în miniatură, integral naturale, folosind ca support păstăile ovale și sidefii de lopățea (lunaria sau iarba dragostei).
În 2006 am creat primele felicitări, un experiment eșuat din punct de vedere al vânzărilor, dar o experiență neprețuită pentru anii care au urmat.
Abia în 2009, inspirată și motivată de un prieten, am îndrăznit să realizez primul tablou, făcând în felul acesta trecerea de la “craft” la artă.
Tot atunci am devenit membră a Asociației internaționale a artistilor cu flori presate, World Wide Pressed Flower Guild.
Plantele pe care le folosesc sunt fie cultivate în ghivece și grădină, fie culese din parcuri și din flora spontană, însă doar dacă, prin ceea ce fac nu afectez peisajul și nu pun în pericol capacitatea de regenerare a plantelor. Ținând cont de acest aspect, dar și de durata mare necesară presării și execuției, felicitările pe care le creez sunt de serie mică și chiar unicate, iar tablourile pot fi în puține cazuri reproduse identic.
Toți acești ani au însemnat pentru mine un efort continuu de a-mi perfecționa tehnica, de a selecta cele mai potrivite plante și cele mai bune materiale, dar și nenumărate ocazii de exprimare artistică, de provocări și de satisfacții pe măsură.
Din anul 2010 am început să susțin ateliere de creație și cursuri de inițiere în arta florilor presate din dorința de a împărtăși celor interesați acest mod inedit de exprimare artistică, care este în același timp și o metoda eficientă de auto-cunoaștere, stimulare a creativității și dezvoltare personală.
În oct. 2011 am primit recunoașterea internațională prin câștigarea Honorable mention la secțiunea Peisaj pentru lucrarea „Toamna în oglindă” – la International Pressed Flower art Competition, World Wide Pressed Flower Guild Conference.
Tot în 2010 am început să activez în cadrul Asociației Ecologice Turismverde, fiind responsabilă cu activitățile educative și de conștientizare, iar în cadrul componentei sociale a asociației, am început din 2011 să susțin alături de dl. Constantin Șerban ateliere umanitare GreenArts Therapy cu copii internați în secțiile de oncologie și ortopedie ale spitalelor Maria S. Curie București și Sf. Maria Iași.
Lucrul cu peste 200 de copii traumatizați de boală și de spitalizarea în sine, ne-au făcut să conștientizăm faptul că artele verzi pot fi un instrument util de terapie prin artă în sprijinul actului medical, prin contribuția lor la îmbunătățirea stării emoționale, reducerea stresului și favorizarea rezilienței în cazul copiilor bolnavi de cancer și cei cu traume ortopedice.
Fiind pasionată de modul în care arta în general și arta florilor presate în particular pot contribui la îmbunătățirea stării emoționale și în final la vindecare, mi-am continuat pregătirea în domeniu, urmând cursul de Consiliere pentru dezvoltare personală, Modul – CONSILIERE PRIN ARTĂ.
Mai multe despre activitatea mea artistică puteți afla AICI.
Apropierea de natură m-a stimulat să fac schimbări spre un stil de viață sănătos, astfel că de aproximativ 10 ani am făcut treptat tranziția spre o alimentație vegetariană și am urmărit să exclud alimentele conținând E-uri și zahăr. În prezent urmăresc să includ în alimentația mea un procent cât mai mare de alimente raw (nepreparate termic).
La solicitarea cititorilor care au apreciat fotografiile cu mâncăruri făcute de mine, am început să împărtășesc și din experimențele mele culinare, cu accent pe rețete raw – vegan. Le găsiți sub categoria „De-ale gurii”.
Contact
email: adela.talpes@floripresate.ro
tel: 0721 845 599
Ma uitam la „Vara printre lanuri”… si cred ca asta e o caracteristica a Adelei: sa extraga si sa redea esenta unui peisaj de asa maniera incat privitorul are senzatia ca este acolo, ca priveste pe fereastra. (un prieten)
„Superb” este un cuvant prea simplu ca sa caracterizez ceea ce faci tu, Adela! Bravo din toata inima!
ApreciazăApreciază
Cred ca un scurt extras de pe blogul unei prietene spune foarte bine ceea ce vreau de fapt sa-ti transmit:
„Obiectele poarta in structura lor informatiile si energia trairilor, gandurilor, cuvintelor si amprentele actiunilor celor care le-au creat chiar daca acestea sunt manufacturate sau fabricate industrial. Pe langa vibratiile creatorului sau colectivului de creatie, obiectele fabricate industrial poarta in ele tensiunile produse de instalatiile tehnologice si uneltele prelucratoare prin care au trecut. Cele confectionate manual au o si mai mare incarcatura energetico-informationala impregnata de vibratia specifica a creatorului in general si de radiatia launtrica din timpul creerii obiectului in special. Acest Adevar este cunoscut de multe mii de ani si, spre exemplu, este stiut ca acei mestesugari care in trecut construiau faimoasele sabii japoneze intonau imnuri in timpul cand prelucrau fierul nativ din care le faceau. Cand imnurile erau razboinice, sabiile respective aduceau foarte multa violenta iar cand imnurile erau inaltatoare, armonioase, sabiile aduceau pacea in shogunat.
Acest transfer enrgetico-informational de la creator catre cel sau cei care folosesc obiectele este valabil pentru toate obiectele. Sigur ca nu putem sa ne creem singuri toate obiectele casnice, uneltele si imbracamintea de care avem nevoie si sa nu mai vorbim de autoturisme sau calculatoare dar putem sa cumparam cu grija acele obiectele uzuale de care avem nevoia informandu-ne de cine si in ce conditii au fost create. Putem din start sa eliminam din viata noastra toate obiectele si materialele folosite pentru decoratiuni care au emisii de noxe indiferent ca sunt manufacturate sau create industrial. Un creator autentic nu va folosi cu niciun pret, niciodata, in creatiile sale substante care dauneaza sanatatii. Acest mod de informare si achizitie necesita un timp ce trebuie alocat dar beneficiul obtinut este foarte mare, necuantificabil.”
Sursa: http://reflect2u.wordpress.com/
ApreciazăApreciază
Multumesc Paul pentru adevarul revelat prin comentariu si pentru ca in felul acesta mi-ai facut cunostinta cu blogul Corinei. Ma regasesc in multe dintre contemplarile ei.
ApreciazăApreciază
buna ziua – doresc sa vorbesc cu dvs pentru o posibila colaborare la un proiect, e destul de urgent. nu am gasit nici un fel de contact al dvs. sau un mail personal, va rog sa imi trasmiteti datele dvs de contact sa va putem lua legatura telefonic.
multumesc.
ApreciazăApreciază
felicitari
ApreciazăApreciază
cand zborul din petala se strecoara
in lacrima amara…
cand timpul culorile-si deschide
din zori si pana-n seara..
tu le culegi si le presari Adela draga
pe-o panza de artar..
pe-o inima sarmana…
ApreciazăApreciază
[…] BERNSCHUTZ & Co Gradina Icoanei impreuna cu Adela Talpes si Asociatia ASIS ti-au pregatit un Atelier special de Craciun, unde vei avea posibilitatea sa […]
ApreciazăApreciază