Dupa o pauză mare de bucătărit, am profitat de participarea la Potlock Veggie Brunch, ediția a 7-a și am încercat un tort raw vegan de sezon, cu dovleac. A fost prima dată când am mâncat dovleac 100% crud și deși nu mă așteptam, chiar mi-a plăcut. Nu am sesizat nici o diferență de gust față de dovleacul copt.
Reacția celor care l-au degustat la eveniment a fost pozitivă, cel putin cu privire la gust, pentru că aspectul a lăsat de dorit când am încercat să-l porționez. Soluția pentru data viitoare ar fi să adaug în plus câte o lingură de unt de cocos în blat și în cremă (deja adaugate în rețeta de mai jos) și poate să mărunțesc mai bine dovleacul. Din păcate blender-ul meu nu e foarte puternic și m-am chinuit puțin păna l-am adus la o textură cât de cât fină.
Iată ingredientele:
Blatul
6 lg migdale (măcinate mărunt)
3 lg seminte de in (măcinate mărunt)
3 lg nucă măcinată
2 lg unt de cocos
100g curmale hidratate cu 4-5 ore înainte
1 lgța esență de migdale
Crema
1 kg dovleac crud (1 kg înainte de îndepărtarea cojii și semințelor)
250 g caju crud (hidratat 5-6 ore sau peste noapte în apă rece)
3 lg unt de cocos
1 lg unt de cacao
2 lg miere sau după gust
12 lg apă
1 lgța scorțișoară
1/2 lgța nucșoară (proaspat rasă)
1 lgța esență de vanilie
Decor
nuci măcinate
merișoare deshidratate
Mod de preparare
Am amestecat cu robotul de bucătărie toate ingredientele pentru blat, mai puțin untul de cocos, pe care l-am adăugat la sfârșit, topit pe baie de apă. Am presat foarte bine compoziția într-o formă inelară de prăjitură și am dat-o la frigider până am făcut crema. Eu am avut o tavă cu fund detașabil cu diametrul de 24 cm, dar ar fi fost bun un diametru mai mic, pentru că a ieșit un blat cam subțire (puteți mări cantitățile de ingrediene pentru un blat mai gros).
Am curățat dovleacul de coajă și semintț, apoi l-am dat prin răzatoarea cea mai fină a robotului. Am scurs cajuul și am mixat toate ingredientele (mai puțin untul de cocos și de cacao) până am obținut o cremă densă. Am adăugat untul de cocos și de cacao topite și am amestecat din nou.
Am întins jumătate din cantitatea de cremă peste blat, am presărat merișoare, apoi am întins și restul de cremă, am ornat cu nucă și merișoare și am introdus tortul la congelator aproximativ o oră, apoi l-am mutat în frigider peste noapte.
Rețeta de la care am pornit este cea de aici, pe care am adaptat-o în funcție de ingredientele disponibile.
O variantă pe care o puteți încerca este să faceți lapte din aceeași cantitate de migdale, pulpa bine scursă să o folosiți la blat, iar laptele la crema, în loc de apă. În această situație, pentru a nu ieăi un blat prea moale, va trebui sa scurgeți bine curmalele și/sau să folosiți o cantitate mai mare de nucă și semințe de in.
Lasă un răspuns