Hristos a inviat!
Pentru ca dulciurile traditionale de Paste sunt deja pe terminate si pentru ca mi-a ramas pulpa de cocos dupa prepararea laptelui vegetal, m-am gandit sa improvizez o noua reteta de tort raw, mai sanatos decat pasca si cozonacii cu zahar, lactate si oua.
Mi-a iesit neasteptat de gustos, asa ca merita sa v-o imparatasesc.
Ingrediente blat:
- o ceasca nuci macinate
- o ceasca fulgi de cocos (ramasi dupa extragerea laptelui de cocos)
- o ceasca curmale fara samburi hidratate (sau dupa gust)
- o lingura unt de cocos
- o lingura pudra de roscove sau cacao
- un varf de cutit de scortisoara
Ingrediente crema:
- o ceasca de caju hidratat peste noapte
- suc de portocale obtinut de la jumatate de portocala
- doua linguri unt de cacao
- trei linguri sirop de zahar brun sau de artar sau miere dupa gust
- un praf de sare
- coaja rasa de portocala
- esenta de vanilie
Pentru ornat: fulgi de cocos, portocala, kiwi, stafide sau alte ingrediente, dupa preferinta
Intr-un castron amestecati nucile macinate cu fulgii de cocos, cu pudra de roscove si cu scortisoara.
Pasati cat mai marunt curmalele hidratate cu o furculita. Daca au fost lasate peste noapte, se vor transforma foarte usor in pasta. Cantitatea fiind foarte mica, eu nu am mai murdarit blenderul, dar daca dublati sau triplati cantitatile, e mai usor sa maruntiti in blender. Adaugati in castron si amestecati pana la omogenizare. Adaugati untul de cocos topit pe baie de apa si omogenizati din nou. Trebuie sa obtineti un blat potrivit de tare, care sa se intinda usor in forma. Daca este prea tare, puteti adauga o lingura de apa (eventual de cocos sau lapte vegetal).
Eu am folosit un capac de la un vas yena (diametru de 19cm), pentru ca nu am avut inel de bucatarie, iar tava cu margine detasabila avea diametrul prea mare (25cm) si as fi obtinut un blat prea subtire. Dublati sau triplati cantitatile daca vreti un tort cu diametrul mai mare. Tineti la congelator pana cand preparati crema.
Amestecati in blender caju-ul hidratat cu sucul de portocala, indulcitorul, sarea, esenta de vanilie si coaja de portocala, pana obtineti o crema fina. Eu am ramas fara miere si nici sirop de artar nu am avut, asa ca am facut un sirop din 3 linguri de apa fierbinte si trei linguri de zahar brun. Rasturnati intr-un castron si adaugati untul de cacao topit pe baie de apa. Omogenizati bine si apoi intindeti crema peste blat.
Ornati tortul si introduceti din nou la congelator doua-trei ore.
Un adevarat deliciu! Incercati si va convingeti!
Lasă un răspuns