Marea m-a cucerit târziu, după 30 de ani. Până atunci am fost ocupată să cuceresc piscuri semețe de munte și păduri întunecoase de brad, iar marea era doar o alternativă pentru vacanță „de categoria a doua”, prea aglomerată și nu foarte potrivită pentru înotat (din cauza valurilor).
A venit însă un moment surprinzator, când am coborât de pe cel mai înalt vârf cucerit de mine (Vf. Peleaga, 2509m) direct în adâncul apelor, la -6m și din acel moment, marea a căpătat și pentru mine culoare, miros, gust, sunet și textură. Am învățat să mă joc cu valurile în loc să mă lupt cu ele și am savurat liniștea plajei goale la primele ore ale dimineții.
Apoi am părăsit-o timp de câțiva ani, în care am învățat să mă joc cu valurile vieții și am căutat insule de liniște în aglomerația urbană.
Am regăsit-o cu mare bucurie week-end-ul trecut, la fel de frumoasă și de generoasă precum o știam și de la prima inspirație cu miros de alge și sare mi-am dat seama cât de mult mi-a lipsit.
Motivul vizitei mele la mare a fost participarea în calitate de promotor la Seminarul de informare în cadrul proiectului Start – ,,O viață de calitate în siguranță” pentru prevenirea și combaterea violenței domestice și traficului de persoane. Nu voi insista pe acest subiect, pentru că nu este tema articolului, dar vă invit să accesati link-ul de mai sus și să-l promovați la cât mai multe persoane pentru că rezolvarea acestor probleme extrem de grave necesită implicarea fiecăruia dintre noi.
Chiar dacă timpul mi-a fost ocupat în mare parte cu activitățile seminarului, am găsit suficiente momente pentru a savura și a mă îmbiba cu tot ceea ce marea a avut de oferit. Primul gând pe care mi l-a inspirat și care a devenit provocarea și liantul artistic al scurtei mele vizite a fost să creez câte o mandală în fiecare zi, folosind doar materialele naturale găsite pe plajă în acel moment, adică artă verde efemeră. Mai multe despre conceptul romanesc al artelor verzi, GreenArts afli AICI.
A fost o provocare pentru că pe plaja care îmi era cea mai accesibilă, scoicile și melcii întregi erau foarte greu de găsit. Am trecut însă peste acest impediment și am folosit și scoici sparte și șlefuite de valuri, gândindu-mă ca arta nu înseamnă perfecțiune, ci spontaneitate și armonie a culorilor și formelor, iar în cazul artelor verzi, chiar forma neregulată dată în timp de forța apei, adaugă autenticitate și o energie aparte mandalelor.
În prima zi am câștigat experiență și după ce valurile mi-au distrus creația în lucru de trei ori, am găsit locul potrivit și am realizat următoarea mandală:
Cea de-a doua mandală a fost cea mai dificilă. Scoicile au fost și mai greu de găsit, iar valurile au fost înlocuite de trecători neatenți și de copii ăn cautare de suveniruri marine. Am depășit cu rabdare și aceste obstacole și iată ce mi-a ieșit:
A treia zi a fost cea mai frumoasă, pentru că marea și-a demonstrat pe deplin generozitatea, ce-i drept, pe o altă plajă din apropiere.
Stările de mulțumire (recunoștință), entuziasm (bucurie) și liniște interioară pe care le-am trăit în timpul realizării acestor mandale simple sunt greu de cuprins în cuvinte, dar dacă mergeți vara aceasta la mare, vă îndemn să experimentați voi înșivă aceste stări prin creația cu materiale naturale, fie că sunt mandale, fie alte aranjamente în funcție de propria inspirație.
Mie îmi plac și am ales să fac mandale, atât pentru forma lor (un criteriu pur estetic), cât și pentru semnificația lor profundă: crearea și expansiunea circulară a Universului dintr-un punct central. Indiferent ce imagine veți alege să realizați folosindu-vă de materialele oferite de mare, efectele benefice vor apărea negreșit, mai ales dacă trăiți într-un mediu rigid, stresant sau agresiv, dominat de energie masculină necontrolată:
– veți fi în contact direct cu elementele de bază ale vieții: apă, aer, foc și pământ, care vă vor încărca „bateriile” cu energia lor.
– veți realiza un exercitiu de meditație activă, întreaga atenție deplasându-se de la propriile gânduri, în mare parte negative și consumatoare de energie, la actul creator cu materiale naturale aducător de bucurie și pace interioară.
– vă veți amplifica feminitatea prin exprimarea creativității, care este specifică laturii feminine (Yin) și jumătății stângi a creierului. Mai mult, apa și pământul (nisipul și scoicile) sunt simboluri tradiționale ale energiei feminine.
Deși experiența creației în sine este specific feminină, îmi dau seama că energia masculină a avut și ea un rol în realizarea celor trei mandale. Fără hotarârea de a îndeplini acest obiectiv și fără disciplina de a mă trezi la 5 dimineața, nu aș mai fi avut acum despre ce să scriu.
De asemenea, consider că o astfel de experiență creativă poate fi de folos nu doar femeilor care doresc să-și amplifice energia feminină, ci și bărbaților care au nevoie să-și descopere latura feminină. Universul așa cum îl cunoaștem este manifestarea lui Dumnezeu în perfect echilibru, iar viața noastră va deveni așa cum ne-o dorim atunci când vom oglindi în interiorul nostru același echilibru, după principiul „Precum în Cer, așașsi pe Pământ”. Am găsit AICI un articol interesant care detaliază subiectul echilibrului sacru între masculin și feminin.
În final, iată câteva sfaturi din proprie experiență, de care vă recomand să țineți cont pentru a avea o trăire creativă cât mai plăcută:
– cele mai potrivite momente din zi pentru a crea pe plajă sunt dimineața până în ora 10:00 și seara după ora 18:00, când razele soarelui nu sunt prea puternice sau chiar lipsesc. Pentru mine, cel mai plăcut a fost în cea de-a treia zi, de la 5:30 la 6:30, când plaja era pustie și soarele la răsărit, dar cred că și după apus poate fi frumos. Dacă totuși vreți să creați la miezul zilei, aveți grijă să vă protejați de soare, mai ales capul și spatele, pentru că veti sta mult timp aplecați(te) în căutare de „culori” naturale.
– alegeți un loc cu nisip curat, fără gunoaie, suficient de îndepărtat de apă pentru ca valurile să nu vă distrugă creația, dar suficient de apropiat de locul de colectare a materialelor pentru a vă fi la îndemână.
– studiați mai întâi „oferta” de materiale și adaptați creația la aceasta. Nu porniți la „treabă” cu o imagine fixă în minte pentru că veți fi dezamagiți(te) dacă nu veți găsi materialele necesare. Marea este imprevizibilă și e bine să vă adaptați din mers la ceea ce vă oferă în momentul respectiv.
– nu uitați să fotografiați lucrarea finală. Revederea ei vă va bucura li va readuce în memorie emoțiile trăite în timpul creării ei.
Dacă marea nu se numără printre destinațiile acestei veri, nu vă întristati. Puteti crea în mod asemanator și cu ajutorul altor materiale naturale, cum ar fi florile presate sau semințele. Primul eveniment de acest gen se numește „Mandale din flori presate – revelația sinelui prin artă verde și meditație„ și îl voi organiza pe 15 iulie 2015. Spațiul disponibil este restrâns, așa că vă invit să rezervați un loc cât mai curând.
Cu drag, Adela
Lasă un răspuns