Iată ce am mâncat astăzi la prânz, de Dragobete: un meniu simplu, gustos, sănătos, fără fițe și cu un aspect care te invită la iubire, doar cu ingredientele pe care le aveam prin bucătărie, pentru că nu am avut timp de cumpărături speciale.
Orez multicolor cu legume sotate și supă de legume Ingrediente (două porții):
-o cană de orez alb
-1/2 cană de orez negru (sau roșu sau integral)
-3-4 morcovi
-2 țeline
-3 cepe (sau mai multe dacă sunt mici ca ale mele)
-2-3 bucăți de spanac congelat (sau o mână de spanac proaspat)
-1-2 linguri de suc de roșii (sau o lingură de bulion)
-o legătură patrunjel verde
-2-3 linguri ulei presat la rece
-sare, piper, foi de dafin
Mod de preparare: Într-o oală de supă am pus la fiert morcovul și țelina tăiate cuburi mari și ceapa întreagă (pentru a o putea înlătura la sfârșit) în aprox. 1 litru de apă. Am pus la fiert orezul alb și negru cu apa, sare și foi de dafin, separat în două vase. Nu dau detalii aici despre cum se fierbe orezul; presupun că știti, sau dacă nu, există o mulțime de articole pe net care explică procesul. Le-am consultat și eu, pentru că nu sunt specialistă la capitolul ăsta.
Într-un vas mic am opărit două “inimi” de spanac și l-am strecurat prin sită, păstrând și apa.
După ce au fiert legumele, am “pescuit” cu o paletă ceapa întreagă (dacă va place, o puteți mânca și pe ea), iar rădăcinoasele le-am mutat într-un castron, unde am adăugat două linguri de ulei, pătrunjel tocat mărunt, sare și piper după gust și le-am acoperit să nu se răcească până le-a venit rândul să fie servite alături de orez.
Supa de legume am amestecat-o cu apa de la spanac, am potrivit de sare, am adăugat putin ulei, piper și pătrunjel tocat mărunt. Dacă doriți, puteți adăuga și puțin suc de roșii; mie mi-era dor de o supă cât mai limpede, după ce vreme îndelungată m-am delectat doar cu supe creme. De asemenea, puteți adăuga tăieței de casă sau găluște, dacă nu vă deranjează combinația orez-făinoase. După ce a fiert orezul alb, l-am împărțit în trei porții:
-una a rămas albă și am amestecat-o cu puțin ulei
-una am amestecat-o cu sucul de roșii
-una am amestecat-o cu spanacul strecurat
Cu ajutorul unei forme de inimă am aranjat cele patru tipuri de orez pe farfurie și am ornat cu o tijă de pătrunjel.
Se poate servi cu o salată de primavară (ridichi, ceapă verde, salată verde) sau cu murături.
O variantă și mai savuroasă ar fi să serviți orezul alături de ciuperci sotate, iar din legume și supă să faceți o supă cremă. În acest caz, nu mai este nevoie să înlăturați ceapa fiartă.
Ca desert, serviți multe săruturi dulci.
S-aveți poftă de …iubire în fiecare zi!
Lasă un răspuns