În luna mai se produce o adevarată explozie de flori în cele mai diverse forme, culori și miresme. Fie că le aveți în gradină, le cultivați în ghiveci sau le cumpărați tăiate din florarii sau de la piață, florile din această perioadă vă oferă o mare varietate de culori și texturi pentru colecția de plante presate. Astăzi mă voi referi la trei dintre ele: liliacul, laleaua și bujorul, dar vă încurajez să experimentați și altele care vă sunt la îndemână.
Liliacul (Syringa vulgaris, fam. Oleaceae) este un arbust care poate atinge o înălțime de 6-7 m și înflorește în lunile mai-iunie. Frunzele liliacului sunt în formă de inimă, iar florile parfumate, simple sau bătute sunt asezate în ciorchine, de culoare albă sau diferite nuanțe de violet.
În scop artistic, florile se presează una câte una, evitându-se suprapunerile. Se păteaza destul de ușor, în special cele albe și de aceea recomand schimbarea frecventă a hârtiei. Frunzele se presează fără probleme, dacă se aleg cele mai drepte, care nu formează pliuri. Pentru ierbar, alegeţi o inflorescenţă mai mică, mai puţin abundentă, pentru a nu se forma prea multe suprapuneri şi în consecinţă, umiditate. Puteţi chiar rupe câteva bucheţele de flori din zona mai groasă pentru a subţia inflorescenţa.
Laleaua (Tulipa, fam. Liliaceae) este o plantă elegantă cu tija subțire, frunze mari, alungite și o floare în formă de cupă cu 6 petale de culori variate: alb, galben, roșu, violet închis, pestrițe etc.
Prin presare, frunzele își pierd culoarea devenind maronii și se usucă foarte greu, având un conținut mare de apă. Vă recomand să le presați doar dacă doriți să obtineți nuanțe de maro și în acest caz este necesar să schimbați zilnic hârtia de presare, pentru a elimina cât mai repede umiditatea și a evita formarea mucegaiului.
Florile au o textură foarte bună pentru presare și păstrează o culoare plăcută mult timp, cu condiţia să fie păstrate corespunzător, într-un mediu uscat. Se presează doar petalele separate. Unele pot avea o forma ușor concavă și este necesar să le taiați parțial cu o lamă pentru a deveni plane și a se presa fără pliuri.
Bujorul (Paeonia officinalis, fam. Ranunculaceae) este considerat „regele grădinilor”, datorită frumuseții florilor sale mari, simple sau bătute și a parfumului lor deosebit. Bujorii pot fi roșii, albi, roz, vișinii, coral și chiar galbeni.
Petalele au o textură asemănătoare cu lalelele și se presează de asemenea separat, tăindu-le puțin pe cele care au forma concavă. Speciile bătute oferă o mare varietate de forme, de la „inimi” mari la petale foarte înguste şi „franjurate”, iar culoarea se păstrează foarte bine în timp, mai ales cele de culoare roz intens-grena şi dacă sunt depozitate în spaţii uscate. Frunzele ne oferă un verde închis și pot fi presate cu succes. Se aleg cele care au nervuri mai subțiri, iar nervurile groase se înlătură cu ajutorul unei lame.
Sfatul de azi: Așezați florile/petalele/frunzele la distanță una de cealaltă, fără să se suprapună, pentru a nu crea o umiditate excesivă și schimbați straturile de hârtie învecinate cât mai frecvent pentru o uscare rapidă.
Vă urez spor la presat și astept întrebările și opiniile voastre.
great article!:-)
thank you so much:-)
rebekah:-)
ApreciazăApreciază
[…] Comentarii « Liliac, lalele si alte floricele 1 […]
ApreciazăApreciază
[…] drepte, iar daca totusi presati petale concave, taiati-le partial pana cand devin plane (ca la bujor si lalea). Alegeti de asemenea soiuri mai deschise la culoare, pentru ca prin uscare petalele vor capata o […]
ApreciazăApreciază
[…] a lunii aprilie și să presezi și tu flori de sezon. Instrucțiuni de presare găsești aici și aici. Astfel vei avea oricând la îndemână material variat pentru […]
ApreciazăApreciază
[…] straturi, ca în cazul trandafirului sau bujorului, desprinde petalele și preseaza-le separat (aici , aici și aici găsești instrucțiuni pentru presarea acestor flori și a altora). Alege florile […]
ApreciazăApreciază
[…] https://adescreations.wordpress.com/2012/05/13/liliac-lalele-si-alte-floricele-1/ […]
ApreciazăApreciază