Va mai amintiti basmul Cenusaresei, cand mama cea vitrega a imprastiat pe jos un castron de linte si i-a poruncit s-o culeaga bob cu bob ca sa nu poata merge la bal? Ei bine, aflati ca se poate si mai rau, de exemplu sa strangi o punga de silica gel imprastiat prin toata bucataria + balcon. Spre deosebire de linte care e plata si sta cuminte s-o culegi, silica gel are vointa proprie si sare ca mingea la cel mai mic impuls, intrand in cele mai ascunse si indepartate locuri.
Pentru cine nu stie, silica gel este o substanta sub forma de cristale sferice, mici cat boabele de mustar sau de piper, care absorb umiditatea. Eu le folosesc pentru a usca mai repede plantele si pentru a le pastra in conditii optime si mai nou pentru a-mi testa limitele rabdarii. Nu ca mi-as fi propus asta, dar vorba ceea, unde nu-i cap, e vai de… maini si de picioare. Dar noi sa fim sanatosi…important e ca silica gel e inapoi la locul lui in punga, iar eu am trecut testul cu brio. :)
mie va trebui sa-mi explici ce inseamna „sicative” :D
ApreciazăApreciază
:D e un fel de sugativa…SICATÍV, -Ă adj. (Despre uleiuri) Care se usucă repede. // s.m. Substanță care se adaugă uleiurilor vegetale, cernelii etc. pentru a le grăbi viteza de uscare. [Cf. fr. siccatif, lat. siccativus].
ApreciazăApreciază
Bobitele de silicagel sunt din cuart micro-poros in care se adsoarbe apa din mediul inconjurator. La inceput acestea au culoare alb – transparenta iar pe masura ce se umplu de apa devin maro inchis spre negru. Boabele de silicagel din poza ar trebui schimbate deoarece incep sa fie pline de umiditate. Eu folosesc silicagelul ca sicativ pentru aparatele de laborator.
ApreciazăApreciază
Multumesc pentru precizari Nemo! Nu am mai folosit de atunci silica gel, pentru ca mi s-a parut prea costisitor. M-am gandit sa-l refolosesc, adica sa-l tin la cuptor pentru a elimina umiditatea acumulata, dar n-am reusit. Ori trebuia sa-l tin mult mai mult ,dar as fi consumat prea mult gaz, ori nu am nimerit temperatura potrivita…
ApreciazăApreciază
Cu placere. Din pacate umiditatea fixata in silicagel nu mai poate fi eliminata deoarece aceasta se leaga fizico-chimic in structura porilor microscopici ai cristalelor de silicagel. Chiar si procesele industriale de reconversie sunt prea costisitoare pentru a fi folosite. Bobitele uzate de silicagel rezultate din aplicatii industriale se folosesc ca si material granular in anumite betoane.
ApreciazăApreciază